Notícies de la xarxa

Eurecat coordina la xarxa H2CAT que afavorirà la transferència de tecnologies de l’hidrogen renovable a les indústries i a la societat

El centre tecnològic Eurecat coordina la Xarxa catalana d’innovació i escalabilitat del coneixement en tecnologies diferencials en l’àmbit de l’hidrogen renovable (H2CAT), que agrupa els principals grups de recerca catalans en el sector de l’hidrogen per valoritzar i transferir els seus resultats i solucions a la cadena de valor de l’hidrogen verd de Catalunya.

L’H2CAT, que ha iniciat l’activitat amb la primera reunió de treball celebrada a la seu d’Eurecat Tarragona, està formada per trenta grups de recerca punters amb expertesa i coneixement en diverses línies de recerca i tecnologies relacionades amb el cicle de l’hidrogen, ubicats en 15 seus diferents repartides per tot Catalunya.

Eurecat ha promogut l’H2CAT juntament amb l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb la finalitat de millorar la transferibilitat dels resultats de recerca al mercat, permetent alhora consolidar les sinergies internes i amb altres iniciatives existents, generar nous projectes conjunts i dinamitzar l’ecosistema.

Com explica la directora de la xarxa H2CAT i investigadora de la Unitat de Tecnologia Química d’Eurecat, la Dra. Miriam Díaz de los Bernardos, “l’adopció de l’hidrogen per afrontar els reptes de la descarbonització fa imprescindible que el coneixement cientificotecnològic, el desenvolupament industrial i la innovació en tecnologies de l’hidrogen verd es treballin en la xarxa de forma transversal, col·laborativa i oberta, per accelerar el desplegament tecnològic i extreure el màxim valor que repercuteixi en el benestar de la societat”.

“L’establiment d’una xarxa de valorització de la R+D+I ha de permetre consolidar aquest model i acostar-lo a les indústries de sectors tan diversos com el petroquímic, del ciment, siderúrgic, energètic i de la mobilitat, entre d’altres, per situar a Catalunya com a capdavantera en la creació d’un ecosistema de transferència entre la recerca i l’entorn productiu, social i comercial en l’àmbit de l’hidrogen verd”, explica la responsable d’Ecosistemes i Polítiques d’Innovació del departament de Consultoria Tecnològica d’Eurecat, Laura Arribas.


Activitats de la xarxa H2CAT

 

Entre les activitats que la xarxa H2CAT preveu dur a terme, hi ha la posada en marxa de l’Observatori H2CAT i el treball en quatre eixos temàtics compartits per tots els grups de recerca, que són les tecnologies de producció d’hidrogen, l’emmagatzematge i distribució, l’ús de l’hidrogen com a font d’energia i el seu ús com matèria primera.

D’altra banda, a partir de l’elaboració d’un catàleg conjunt de productes i serveis resultants de les activitats de recerca dels membres de la xarxa H2CAT, s’organitzaran fòrums d’inversió, sessions de demostració per facilitar el contacte amb la societat i les empreses i fòrums temàtics per tal d’adaptar les tecnologies de la xarxa a les necessitats del mercat.

El treball de la xarxa també inclourà accions per a la capacitació dels investigadors en negoci, amb una formació transversal en valorització, transferència i emprenedoria.

L’H2CAT és una xarxa oberta a noves incorporacions i crearà sinergies en el marc de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, a la qual pertany, i amb altres iniciatives en aquest camp. Així mateix, la xarxa compta amb el suport del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya per a un període de tres anys.


L’hidrogen verd, vector energètic per a la descarbonització

 

El Pacte Verd Europeu té com un dels objectius principals aconseguir una Europa climàticament neutra per al 2050. Per aconseguir-ho, cal una reducció substancial d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, descarbonitzant la indústria, el transport i el sector energètic, així com incrementar i apostar per fonts d’energia d’origen renovable.

En aquesta transformació, l’hidrogen verd, es posiciona com un dels principals vectors energètics a llarg termini, ja que pot ser produït mitjançant energia renovable, fet que li atorga el potencial d’assolir la descarbonització de sectors on l’ús d’electricitat renovable no és viable.