La primera trobada tecnològica de l’ H2CAT va congregar el passat 19 de juliol a investigadors de les diferents entitats membres de la xarxa per presentar i compartir les últimes tecnologies i avenços en producció d’hidrogen.
Eurecat, va ressaltar els seus avenços en la síntesi de catalitzadors amb metalls no nobles, una estratègia que permetria reduir el cost en la producció d’hidrogen. A més, va presentar el disseny de membranes intercanviadores de protons alternatives al nafion, que milloraran l’eficiència dels sistemes d’hidrogen i obriran noves oportunitats d’aplicació, i va exposar una nova metodologia per preparar dispositius per electrònica impresa.
De la seva banda, l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) va destacar la seva recerca sobre la síntesi de materials alternatius en l’oxidació electroquímica de l’aigua i composites per a fotoelectrolitzadors. Cal remarcar, l’alternativa innovadora proposada pel procés de producció d’hidrogen com és l’aplicació de camps magnètics.
L’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), per la seva part, va presentar diverses capacitats en el disseny de tecnologies com les AEM (membranes d’intercanvi d’anions), PEM (membranes d’intercanvi de protons) i SOEC (electròlisi d’òxid sòlid). La seva investigació sobre la generació d’amoníac mitjançant tècniques electroquímiques, la producció de bio-H2 i biocombustibles apunta a un futur més sostenible per a la indústria química. Els nous processos de ceràmiques i impressió 3D de ceràmiques per tecnologia d’òxid sòlid són altres avenços significatius que es van presentar en la trobada.
Des del Centre Específic de Recerca de l’Hidrogen de la UPC (CER-H2), van centrar-se en les seves contribucions en catàlisi heterogènia per a la producció d’hidrogen mitjançant diferents mètodes com el reformat de compostos portadors d’hidrogen, la descomposició d’amoníac i la reformació fotocatalítica. Els seus avenços en simulació i disposició d’un supercomputador amb 3000 CPUs, sistemes de control, operació i optimització d’una hidrogenera o d’una planta de deshidrogenació d’amoníac, o la generació d’hidrogen a partir d’aigües residuals del sector tèxtil i farmacèutic, ofereixen noves oportunitats per a la investigació en aquest camp.
Finalment, la Universitat Rovira i Virgili (URV) va presentar la seva investigació sobre la fotocatàlisi anaeròbica d’aigües residuals (industrials i urbanes), així com el desenvolupament d’un sotware, eines i models propis per a la integració de processos de transformació termoquímica amb altres tecnologies,
En conjunt, la primera trobada de la xarxa H2CAT va posar de manifest l’alt nivell de recerca i innovació que s’està realitzant en l’àmbit de la producció d’hidrogen a Catalunya. Aquests avenços prometen un futur més net i sostenible amb l’hidrogen com a peça clau de la transició cap a un model energètic més ecològic i eficient.
Consulta aquí el programa de la primera trobada tecnològica de l’H2CAT.