L’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) s’adhereix a la xarxa catalana d’innovació i escalabilitat del coneixement en tecnologies diferencials en l’àmbit de l’hidrogen renovable (H2CAT). L’IDAEA participarà dins de la xarxa com centre de recerca especialitzat en l’àmbit de l’emmagatzematge subterrani de l’hidrogen.
“Nosaltres som experts en hidrogeologia i hidrogeoquímica. Per tant, aportarem a la xarxa el nostre coneixement sobre flux multifase, transport en solució, propietats mecàniques de les roques i geoquímica”, aclara Josep Soler, investigador de l’IDAEA i representant de la entitat en H2CAT.
L’IDAEA és el principal centre de recerca ambiental del CSIC. Fundat el 2008, l’IDAEA va ser guardonat amb la distinció de Centre d’Excel·lència “Severo Ochoa” l’any 2020, destacant el lideratge científic d’alta qualitat i l’impacte global del treball realitzat a l’institut.
La salut de les persones, animals, plantes i el medi ambient està estretament interconnectada i interdependenta. Aquest concepte de One Health és la base dels estudis realitzats a l’IDAEA. Amb aquest objectiu, dispopsa de la capacitat i el potencial per abordar reptes de recerca interdisciplinària des de l’escala local fins a l’escala global. L’IDAEA es caracteritza per la seva naturalesa interdisciplinària, que inclou recerca en química, biologia, toxicologia, hidrologia i geologia. Cobreix una àmplia gamma de reptes ambientals relacionats amb l’origen i els efectes a la salut dels contaminants emergents, així com estudis que caracteritzen l’intercanvi atmosfera-oceà i biogeoquímica de substàncies químiques antropogèniques, estudis paleoclimàtics, l’ús d’eines quimiomètriques per a l’anàlisi de big data, estudi i gestió de recursos hídrics, gestió de sistemes d’aigua, problemes de qualitat de l’aire i economia circular.
L’activitat científica es centra en detectar i diagnosticar la situació i els problemes en cadascuna d’aquestes àrees, seguit de treballar en el desenvolupament de solucions per eliminar o mitigar el problema. Posant un èmfasi especial en Science4Policy per aprofitar la ciència en la millora de les polítiques per abordar els reptes ambientals actuals.
L’IDAEA cerca respostes a l’avantguarda del coneixement i planteja qüestions que requereixen una investigació a fons, capacitat de desenvolupament i aplicació tecnològica. Aquestes capacitats, juntament amb una intensa actitud proactiva, habilitats de gestió i compromís amb la societat, permeten a l’IDAEA abordar els reptes globals per a un desenvolupament futur sostenible.
Amb aquesta nova incorporació la xarxa H2CAT agrupa a més de 250 investigadors especialitzats en hidrogen renovable, 8 entitats, més de 40 grups de recerca repartits per tota Catalunya.
Aquest programa és finançat amb el suport de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca i el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya.