Notícies de la xarxa

Èxit de la jornada ‘Dona, Ciència i Transferència’ amb més de 100 participants i un debat inspirador

Ahir, 10 de febrer de 2025, es va celebrar amb gran èxit la jornada “Dona, Ciència i Transferència”, organitzada conjuntament per les xarxes RDI catalanes amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.

L’esdeveniment va comptar amb la participació de més de 100 persones que van seguir una sessió que va generar un debat molt enriquidor gràcies a les experiències compartides per les diverses investigadores de les xarxes RDI catalanes.

La jornada va iniciar-se amb la benvinguda a càrrec de Maria Laura Llapur, responsable d’Administració de Personal i Agent d’Igualtat d’Eurecat, que va explicar amb detall el Pla d’Igualtat del principal centre tecnològic de Catalunya. Seguidament, Susana Ochoa, Cap de la Unitat de Recerca del Parc Sanitari Sant Joan de Déu (PSSJD) i co-IP del grup de recerca MERITT (TECSAM), va fer una presentació sobre perspectiva de gènere en el món científic, destacant la importància de visibilitzar el paper de les dones en la transferència del coneixement.

Per tancar aquest primer bloc, la investigadora de la UOC Glòria Boqué (XARTEC), va fer una xerrada inspiradora per presentar el projecte MOCOTO.

A continuació, es va dur a terme una taula de debat amb la participació de destacades investigadores de diferents xarxes RDI catalanes:

  • Débora Gil, investigadora en temes d’IA en imatge mèdica al Computer Vision Center (RDI-IA).
  • Carolina Martí Llambrich, professora i investigadora de la Universitat de Girona (BlueNetCat).
  • Laura Costas, investigadora de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (XarSMART).
  • Estel·la Oncins, investigadora en l’àmbit de l’accessibilitat digital i als mitjans del grup de recerca TransMedia Catalonia (ACCESSCAT).
  • Sílvia Molas, investigadora responsable de la Línia de Corrosió i Degradació de la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics d’Eurecat (H2CAT).

La sessió va estar moderada per Eva Díaz, investigadora i emprenedora amb el projecte de la startup Nido Innova (I4KIDS), qui va guiar un debat dinàmic i inspirador sobre la situació de les dones en l’àmbit científic i tecnològic.

Durant la taula rodona, les investigadores van compartir les seves experiències personals i professionals, abordant aspectes com la necessitat de fomentar les vocacions científiques entre les nenes, la importància de les xarxes de suport entre dones investigadores i la rellevància de promoure polítiques que afavoreixin la igualtat de gènere en la ciència i la tecnologia.

Aquest tipus d’iniciatives són essencials per continuar avançant cap a una major participació i reconeixement de les dones en l’àmbit científic i tecnològic, contribuint així a una societat més equitativa i innovadora.

Per a aquells que no van poder assistir a la jornada, podeu tronar a veure el vídeo complet aquí:

Articles relacionats